Sacrificiile pe care le facem ca sa jucam pe Linux

Nu m-am mai atins de Windows de peste 10 ani, iar chiar daca o fac interactiunea mea se limiteaza la un editor de cod care editeaza pe un server remote care ruleaza Linux.

Pur si simplu, in ultimii ani nu mai e nevoie sa faci dual boot Windows ca sa joci, datorita noilor dezvoltari de la Wine si Proton (Valve  + Steam) merge exact la fel (daca nu mai bine in unele cazuri) pe Linux.

Pe 26 septembrie se re-lanseaza expansiunea si iar ma prinde cu nadragii in vine. Nu am caracter lvl 70. Sunt noob, dar am o viata inafara jocului care nu-mi permite sa bag timp in el. Dar, poate pot macar sa ajut putinii nebuni care joaca de pe Linux, inclusiv nebunii care joaca WoW pe Steamdeck din pat!

Ultimul update de la Battle net a adus cu el haos pentru utilizatorii de Linux. (Wine Bug, WoW Discussion). Ok, nu suntem pe o platforma sustinuta oficial ... dar zau ca nu pare intentionata treaba. Parca e axata sa nu te lase sa joci de pe Steamdeck. Oricum, exista o solutie, dar nu e frumi si nici usoara. Dar cand ne-au placut noua lucrurile usoare?

Planul

Foarte simplu, plecam de la ipoteza ca doar update-ul jocului nu merge (fapt confirmat de multi nebuni care au copiat pe Steamdeck folderele wow). Apoi, nu ma astept ca aceasta solutie sa mearga direct pe Steamdeck; sau poate merge, dar nu am un Steamdeck sa verific. If it's Linux it should work, dar nu bag mana in foc.

Facem asa:

  1. Ridicam un VM cu Windows
  2. Instalam Battle.net pe acest VM si descarcam jocul
  3. Luam fisierele jocului pe Linux (Host)
  4. Rulam jocul prin Wine

VM cu Windows - LXD sare in ajutor

E un proces relativ simplu, foarte bine explicat mai jos:

How to install a Windows 11 VM using LXD | Ubuntu
Ubuntu is an open source software operating system that runs from the desktop, to the cloud, to all your internet connected things.

Sugerez doar sa dati VM-ului ceva mai mult disk, deoarece nu am reusit sa montez vreun volum si pe host si pe VM si fisierele jocului sunt duplicate.

Completeaza procesul de install, descarca battle net si pune jocul la descarcat. Seteaza calea catre jocuri sa fie separata (eu am setat-o in C:\Games).

Sambashare esti ok?

Nu am mai folosit de mult samba, dar aparent inca e in viata si merge bine. Momentan nu se poate face mount (sau nu am stiut eu cum 9p - virtiofs, fuck lucrurile se complica cand ai de a face cu VM-uri) asadar a trebuit sa fac un artificiu.

Solutia e tare simpla; click dreapta pe folderul unde este WoW instalat, share with everyone (read) si gata treaba in VM.

Apoi pe hostul tau de Linux:

sudo mount -t cifs //10.208.48.178/Games /home/$USER/WindowsGames -o username=$SAMBAUSER,password=$SAMBAPASSWD,iocharset=utf8

Rsync the files din mountul respectiv unde ai tu nevoie dupa ce se descarca jocul. Si apoi ruleaza jocul in mod normal (cu Wine sau Proton).

Si daca mai am vreun update ce fac?

Aprinde din nou vm-ul, descarca update-urile de battle net.

Mount si rsync din nou si gata. Chiar a trebuit sa fac asta ca sa fac screenshotul de mai jos. Ne vedem acolo!

Ne vedem in Azeroth!

Hello from Azeroth!
Floris

Floris

Codez in transee. Programarea nu-i o arta, e un sport de contact.